One Sky One World

Zaterdag 8 en zondag 9 oktober 2016 is er voor de 30e keer het evenement ‘One Sky One World’.

Dit vliegerfestival vindt plaats aan de Haven Oost/West in Ommen en wordt gehouden in het kader van de mondiale Vliegerdagen voor de Wereldvrede. De vliegers hebben allen een persoonlijke boodschap ter bevordering van de wereldvrede, gelijkheid en broederschap, ongeacht ras, status of religie. Door gebruik te maken van het multi-culturele symbool van de vlieger en de oceaan van de lucht die we allemaal delen ontstaat de erkenning en vrijheid. Siemons doet zelf al sinds de jaren ’80 mee aan Wereldvrede Vliegerdagen ‘ One Sky One World’. Hij noemt de wereldvrede een nobel streven en vindt het een mooie uiting om daar middels de vliegers een veertje aan bij te dragen.

Op dit kleinschalige festival komen diverse vliegeraars uit binnen- en buitenland om hun, veelal zelfgemaakte, vliegers op te laten ter bevordering van de wereldvrede.

Siemons is de oprichter van de Stichting Space Art, initiator van het, op dit moment enigste, Vliegermuseum in Europa (2012) en organisator van One Sky One World in Ommen. Door dit evenement hoopt hij dat mensen zich meer bewust worden van de bijdrage van de vlieger aan de cultuur, de geschiedenis, de kunst en wetenschap. Siemons vliegert al sinds zijn prille jeugd en heeft inmiddels een heel Museum vol vliegers, veelal zelfgemaakt en met vliegers van internationale (gast-) exposanten.

De jongste aanwinst voor het Vlieger Museum is een 3 meter hoge vlieger van Bamboe- en Palm-bladeren (Contemporary Art). Deze bijzondere Vlieger is door de Balinese architect Kadek Armika gemaakt op het grootste Vliegerfestival van Europa in Dieppe (Frankrijk) twee weken geleden. Space Art was hierbij ook officieel uitgenodigd samen met vliegeraars uit 38 landen vanuit de hele wereld. De vlieger heeft er de 2e prijs gewonnen en is geschonken aan het Vlieger Museum. Ook is de grootste Vlieger postzegelverzameling van Europa te bewonderen en natuurlijk echte vliegers vanuit de hele wereld.

Tijdens One Sky One World zijn er diverse activiteiten, zoals workshops vlieger maken, Landart en natuurlijk vliegeren met kleine en grotere vliegers.

Zaterdagavond is er het verlicht vliegeren en is de expositie in het vliegermuseum voorzien van allerlei mooie (zuinige) lichtjes, zodat de vliegers een bijzondere uitstraling krijgen.

Toegang tot het festival is helemaal gratis, dus kom gerust kijken!

De gemeente Ommen heeft aangegeven de huidige indirecte subsidiering van het Vliegermuseum te beëindigen omdat het financieel niet goed gaat met de gemeente door verliezen voortkomend uit het stagneren van grote projecten.

De Stichting Space Art kan deze verhoging van kosten bijna onmogelijk alleen opbrengen en is nu naarstig op zoek naar mogelijkheden middels fondsen, instellingen en particulieren om de voortgang van dit unieke eerste en enigste Vliegermuseum in Nederland te kunnen waarborgen.

Er is een nieuwe website vliegermuseum.nl waar U Vriend van het Vlieger Museum kunt worden. (http://vliegermuseum.nl/donatie/)

 

One Sky One World 2015

Zaterdag 10 Oktober van: 10.00 -24.00 uur

Zondag 11 Oktober van: 10.00 uur- 20.00 uur

Haven Oost 18  7731 GT  Ommen

Het tweede weekend van oktober  worden er wereldwijd vliegers opgelaten ter bevordering van de wereldvrede.

Mensen worden bewust gemaakt van de bijdrage van de vlieger aan cultuur, geschiedenis,Kunst en wetenschap.  Door gebruik te maken van het multi-culturele symbool van de vlieger en de oceaan van de lucht die we allemaal delen ontstaat de broederschap, de erkenning en het genot.

Ommen doet hier ook weer aan mee.

Riks Siemons van de Stichting Space Art (www.space-art.nl) organiseert een bijeenkomst bij het Vliegermuseum aan de Haven Oost 18 in Ommen waar ook de Expositie “Kunst Vliegt” te zien is.
Deelnemers komen uit diverse windstreken naar Ommen om hun zelfgebouwde vliegers op te laten.

Iedereen is op deze dag welkom om zijn / haar vlieger op te laten.

Hiermee levert Ommen weer een bijdrage aan de mondiale activiteit “One Sky One World” dat elk jaar gehouden wordt op de tweede zondag van Oktober.

Via Internet wordt dit in een tijdtabel bijgehouden en met foto’s gepubliceerd.

 

 

Verslag One Sky One World 2013

Ommen deed hier ook aan mee. Riks Siemons van de Stichting Space Art had een bijeenkomst georganiseerd bij het Vliegermuseum aan de Haven Oost waar ook de Expositie “Thin Air” en het vliegeratelier gevestigd is.

Deelnemers kwamen uit diverse windstreken naar Ommen om hun zelfgebouwde vliegers op te laten.

Na eerst de Expositie bewondert te hebben onder het genot van een kopje koffie met appeltaart werd er nog wat bijgekletst en ging men naar het veld naast de Expositie. Het was droog en de zon brak zowaar ook nog door de wolken, het werd stralend weer met een rumoerige wind. De diverse vliegermodellen trotseerden de elementen op deze gezellige middag waar ook kinderen met hun zelfgemaakte vliegers aanwezig waren.

Ter afsluiting werden er door de deelnemers lekkere pannenkoeken gegeten en was het weer tijd om naar huis te gaan. De deelnemer die het afstandsrecord voor deze dag had kwam uit Limburg.

Hiermee heeft Ommen weer een bijdrage gelevert aan de mondiale activiteit “One Sky One World” dat elk jaar gehouden wordt op de tweede zondag van Oktober.

Via Internet wordt dit dan in een tijdtabel bijgehouden en met foto’s gepubliceerd.

http://subvision.net/sky/osow/one.sky.2013/

Link Persberichten:

http://www.vechtdalcentraal.nl/article.php?action=showarticle&id=39980

http://www.vechtdalcentraal.nl/images.php?action=showphoto&id=52776&ref=article&refid=39962

http://www.ommenleeft.nl/news.php?title=12%20okt%20-%20One%20Sky%20One%20World

http://www.dalfsennet.nl/nieuws/237034/vvd-ommen-aanwezig-bij-vliegermanifestatie-voor-wereldvrede.html

Een kort verslag van 1 van de deelnemers:

Hoi vliegervrienden. In het kader van One Sky One World waren we afgereisd naar Ommen om daar op het veld achter het Vliegermuseum van Riks Siemons te gaan vliegeren. Vandaag vliegeren zou je verbaasd zeggen. Ja vandaag hebben we lekker gevliegerd. Na een wat treurig begin van de dag klaarde het rond het middag uur helemaal op. En kwam zelfs de zon ons nog even begroeten. We werden na aankomst heerlijk ontvangen in het museum door Riks Siemons met koffie met appelgebak. En na even rondgelopen te hebben in zijn expositie, die trouwens meer dan de moeite waard is, zijn we naar buiten gegaan om de vliegers op te laten. Op zich een lekker windje alleen was de wind wat draaiend. Zo heeft onze Nattie Patatie 2 x in moeten breken op 2 bedrijven terreinen om de vliegers terug te halen die uit de lucht waren gevallen. Maar gelukkig geen schade aan de vliegers dus het was een top actie. Na het vliegeren zijn we met zijn allen weer richting museum gegaan waar we getrakteerd werden op pannenkoeken gemaakt van meel uit de molen De Lelie uit Ommen. Smaakte overigens geweldig. Aanwezig waren. G. Hofstee, Vliegervereniging Wynpûst, Andre Wachelder & Bennie Jansen van Powerkite zuidoost. Henri & zijn vrouw van vliegervereniging Stijgkracht uit Emmen Gert Kerssies & zijn vrouw. Nattie & Co Beets van vliegerclub Flevoland. En nog een paar mensen waar ik even de naam niet van weet. En als gastheer stond daar Riks en zijn vrouw Maria.

Bedankt en tot volgend jaar.

osow2

osow3

osow4

Er werd op locatie ook een grote Edo vlieger gemaakt met een kunstzinnige beschildering van Azat Malik.

osow5

osow6

osow7

osow8