Zaterdag 12 en zondag 13 oktober 2019 is er voor de 36e keer het evenement ‘One Sky One World’.

Dit vliegerfestival vindt plaats aan de Haven Oost/West in Ommen en wordt gehouden in het kader van de mondiale Vliegerdagen voor de Wereldvrede.

De vliegers hebben allen een persoonlijke boodschap ter bevordering van de wereldvrede, gelijkheid en broederschap, ongeacht ras, status of religie. Door gebruik te maken van het multi-culturele symbool van de vlieger en de oceaan van de lucht die we allemaal delen ontstaat de erkenning en vrijheid.

Siemons doet zelf al sinds de jaren ’80 mee aan Wereldvrede Vliegerdagen ‘ One Sky One World’. Hij noemt de wereldvrede een nobel streven en vindt het een mooie uiting om daar middels de vliegers een veertje aan bij te dragen.

Op dit kleinschalige festival komen diverse vliegeraars uit binnen- en buitenland om hun, zelfgemaakte, vliegers op te laten ter bevordering van de wereldvrede.

Siemons is de oprichter van de Stichting Space Art, initiator van het, op dit moment enigste, Vliegermuseum in Nederland en organisator van One Sky One World in Ommen.

Door dit evenement hoopt hij dat mensen zich meer bewust worden van de bijdrage van de vlieger aan de cultuur, de geschiedenis, de Kunst en wetenschap. 

Siemons vliegert al sinds zijn prille jeugd en heeft inmiddels een heel Museum vol vliegers, veelal zelfgemaakt en met vliegers van internationale (gast-) exposanten.

De jongste aanwinst voor het Vlieger Museum is een 3 meter hoge vlieger van Bamboe- en Palm-bladeren (Contemporary Art). 

Deze bijzondere Vlieger is door de Balinese architect Kadek Armika gemaakt op het grootste Vliegerfestival van Europa in Dieppe (Frankrijk).

Space Art was hierbij ook officieel uitgenodigd samen met vliegeraars uit 38 landen vanuit de hele wereld. Deze vlieger heeft er de 2e prijs gewonnen en is geschonken aan het Vlieger Museum. 

Ook is de grootste Vlieger postzegelverzameling van Europa te bewonderen en natuurlijk echte vliegers vanuit de hele wereld.

Tijdens One Sky One World zijn er diverse activiteiten, zoals workshops vlieger maken, Landart met bamboe en natuurlijk vliegeren met kleine en grotere vliegers.

Zaterdagavond is er het verlicht vliegeren en is de expositie in het Vliegermuseum voorzien van  lichtjes, zodat de vliegers een bijzondere uitstraling krijgen.


Toegang tot het festival is helemaal gratis, dus kom gerust kijken!

U kunt Vriend van het Vlieger Museum worden. (http://vliegermuseum.nl/donatie/)

 

Link Persberichten:

http://www.vechtdalcentraal.nl/article.php?action=showarticle&id=39980

http://www.vechtdalcentraal.nl/images.php?action=showphoto&id=52776&ref=article&refid=39962

http://www.ommenleeft.nl/news.php?title=12%20okt%20-%20One%20Sky%20One%20World

http://www.dalfsennet.nl/nieuws/237034/vvd-ommen-aanwezig-bij-vliegermanifestatie-voor-wereldvrede.html

 

Een kort verslag van 1 van de deelnemers:

Hoi vliegervrienden. In het kader van One Sky One World waren we afgereisd naar Ommen om daar op het veld achter het Vliegermuseum van Riks Siemons te gaan vliegeren. 

Vandaag vliegeren zou je verbaasd zeggen. Ja vandaag hebben we lekker gevliegerd. Na een wat treurig begin van de dag klaarde het rond het middag uur helemaal op. En kwam zelfs de zon ons nog even begroeten. 

We werden na aankomst heerlijk ontvangen in het museum door Riks Siemons met koffie met appelgebak. En na even rondgelopen te hebben in zijn expositie, die trouwens meer dan de moeite waard is, zijn we naar buiten gegaan om de vliegers op te laten. Op zich een lekker windje alleen was de wind wat draaiend. Zo heeft onze Nattie Patatie 2 x in moeten breken op 2 bedrijven terreinen om de vliegers terug te halen die uit de lucht waren gevallen. Maar gelukkig geen schade aan de vliegers dus het was een top actie. 

Na het vliegeren zijn we met zijn allen weer richting museum gegaan waar we getrakteerd werden op pannenkoeken gemaakt van meel uit de molen De Lelie uit Ommen. Smaakte overigens geweldig. Aanwezig waren. G. Hofstee, Vliegervereniging Wynpûst, Andre Wachelder & Bennie Jansen van Powerkite zuidoost. Henri & zijn vrouw van vliegervereniging Stijgkracht uit Emmen Gert Kerssies & zijn vrouw. Nattie & Co Beets van vliegerclub Flevoland. En nog een paar mensen waar ik even de naam niet van weet. En als gastheer stond daar Riks en zijn vrouw Maria.

Bedankt en tot volgend jaar.